logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorRenesancia maloobchodu na Slovensku: skúmanie najnovších trendov
REKLAMA

Renesancia maloobchodu na Slovensku: skúmanie najnovších trendov

Renesancia maloobchodu na Slovensku: skúmanie najnovších trendov

Pandémia úplne zmenila medzinárodný model maloobchodu. A Slovensko samozrejme nebolo v tejto transformácii výnimkou. Práve maloobchod najviac utrpel zmenami a obchody sa museli prispôsobiť. Toto sú trendy, ktoré formujú maloobchod v krajine, a obchodné stratégie, ktoré uplatňujú, aby oslovili čoraz viac zákazníkov.

Digitalizácia

2.jpg

Digitálny svet zmenil spôsob podnikania a maloobchod nie je výnimkou. Digitalizácia obchodných procesov, od riadenia objednávok až po sledovanie logistiky, zrýchľuje prepojenie so zákazníkmi a otvára nové príležitosti a výzvy. Veľa sa investovalo do nástrojov, ako sú chatboty s umelou inteligenciou, digitálna personalizácia a interaktívne kiosky, ktoré pomáhajú zákazníkom nájsť to, čo hľadajú. Zaviedli tiež CRM (Customer Relationship Management), platformu, ktorá pomáha spoločnostiam riadiť vzťahy so zákazníkmi a interakcie s nimi, predaj a celkovú produktivitu.

Udržateľnosť a spoločenská zodpovednosť

3.jpg

Európa, vrátane Slovenska, je na čele v zavádzaní udržateľných a sociálne zodpovedných obchodných postupov. Rastúce environmentálne povedomie a regulačné snahy o zníženie uhlíkovej stopy formujú nákupné rozhodnutia a požiadavky spotrebiteľov. Spoločnosti, ktoré z marketingového hľadiska realizujú stratégie súvisiace so sociálnymi cieľmi, preukázali významný vplyv na nákupné rozhodnutia spotrebiteľov. Tí sú ochotní meniť značky a obracajú sa na kampane, ktoré realizujú akcie spojené so sociálnym cieľom.

Generácia Instagram

4.jpg

Mladí, technicky zdatní spotrebitelia pohodlne nakupujú online a čoraz častejšie sa im ponúkajú možnosti nákupu produktov alebo služieb priamo zo sociálnych sietí. Generácia Z je prvou vekovou skupinou, ktorá je skutočne digitálna, narodila sa do sveta, v ktorom sú internet a sociálne médiá súčasťou ich prirodzenosti. Sedem z desiatich používateľov Instagramu má menej ako 35 rokov a 80 % používateľov sleduje komerčný účet. Na spotrebiteľskom trhu je interaktívna prítomnosť v sociálnych médiách a autentické zapojenie zákazníkov veľmi dôležité.

Cezhraničný obchod

5.jpg

Slovenskí spotrebitelia sú čoraz viac ochotní nakupovať online v iných krajinách. V roku 2023 dosiahol cezhraničný elektronický obchod v Európe hodnotu 250 miliárd eur. V skutočnosti je jednou z obľúbených značiek pre svoju nízku cenu, kvalitu a množstvo výrobkov čínska Shein. Ako nový účastník na cieľovom trhu sa budete musieť odlíšiť od etablovaných hráčov, aby ste získali podiel na trhu. To znamená, že sa uistite, že vaše výrobky majú dobre definované vlastnosti a výhody, ktoré oslovia vašu cieľovú skupinu. To pomôže vašim potenciálnym zákazníkom odlíšiť vašu ponuku od ponuky iných dodávateľov.

Disruptívna technológia

6.jpg

Slovensko je svedkom zrýchleného technologického pokroku, od umelej inteligencie až po internet vecí (IoT). Tieto inovácie prinášajú revolúciu vo výrobných, logistických a dátových analytických procesoch a poskytujú spoločnostiam jedinečnú príležitosť na zvýšenie efektívnosti a konkurencieschopnosti na globálnom trhu. Prevratné technológie pozitívne a náhle ovplyvňujú všetky časti, ktoré tvoria spoločnosť. To si vyžaduje zmenu myslenia, aby sa ľudský kapitál dokázal rýchlo prispôsobiť týmto novým možnostiam a profitovať z nich.

Ponuky 365 vám prináša všetky zľavové katalógy vašich obľúbených obchodov na Slovensku. Pozrite si, ako sa obnovujú a čo všetko dobré.

REKLAMA

Ponuky 365 Copyright © 2024 Ponuky 365. Všetky práva vyhradené. Je zakázané kopírovať alebo rozmnožovať texty bez predchádzajúceho písomného súhlasu. Fotografie výrobkov, obrázky a letáky slúžia len na ilustračné účely. Zvýhodnené ceny pochádzajú od oficiálnych predajcov, ktorí sú uvedení na tejto webovej stránke. Ponuky sú platné od príslušného dátumu a do dátumu skončenia platnosti alebo do vyčerpania zásob. Účel tejto stránky je informatívny a nemožno ju použiť na nárokovanie výrobkov. Ceny sa môžu líšiť v závislosti od miesta.