logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorVerejná doprava na Slovensku: sprievodca pre frustrovaných
REKLAMA

Verejná doprava na Slovensku: sprievodca pre frustrovaných

Verejná doprava na Slovensku: sprievodca pre frustrovaných

Slovensko je relatívne malá krajina, ktorú môžete precestovať z jedného konca na druhý bez zbytočných prestupov. Ak sa rozhodnete navštíviť jeho hlavné mesto, Bratislavu, veľkú časť prehliadky budete môcť absolvovať pešo.

Na druhej strane, ak ste vyčerpaní silným letným slnkom a nechce sa vám chodiť pešo, poukážeme tu na hlavné prostriedky verejnej dopravy, aby ste sa na výlete nesklamali.

Komunikačný systém je pomerne dobrý a spája prakticky všetky časti mesta. Pozostáva z električiek, trolejbusov a autobusov a má dve tarifné zóny.

Najužitočnejšie sú dve linky: 93 (spája hlavnú železničnú stanicu s centrom mesta) a 61, ktorá vás za bežnú cenu lístka odvezie na letisko. Ďalšou linkou, ktorú treba zvážiť, je 208, ktorá spája Hrad so Slavínom (cesta pešo môže byť trochu únavná, ale nie je príliš ďaleko).

Nákup lístkov a cestovného

2.jpg

Pri používaní verejnej dopravy v Bratislave majte na pamäti, že lístok si nemôžete kúpiť pri nástupe do autobusu, musíte si ho kúpiť vopred. Vodiči lístky nepredávajú. Cestovný lístok sa kupuje v automatoch na staniciach.

Systém je jednoduchý a stačí si len vybrať druh cestovného, ktorý chcete. V automatoch si môžete kúpiť aj turistické lístky platné 24 hodín. Vydaný cestovný lístok môžete použiť kedykoľvek a po nastúpení do autobusu, električky alebo trolejbusu a musíte ho potvrdiť v jednom z automatov vo vnútri. Ak to neurobíte, je to, akoby ste nemali lístok.

Po validácii lístka máte 60 minút (90 minút, ak je to v noci alebo cez víkend) na to, aby ste urobili toľko prestupov, koľko chcete. A posledná vec, ak pri príchode autobusu uvidíte ľudí, ktorí nastupujú zadnými dverami, nepanikárte, je to normálne.

Taxíky

3.jpg

Taxíky v Bratislave nie sú prehnane drahé: počiatočné cestovné sa pohybuje od 0,80 do 1,50 eura a cena za kilometer od 0,30 do 1,20 eura.

Hoci vzhľadom na veľkosť mesta a to, ako dobre funguje verejná doprava, ich pravdepodobne nebudete potrebovať. Pomerne zaujímavou vecou týkajúcou sa taxíkov v slovenskom hlavnom meste je, že budú lacnejšie, ak si ich vopred zavoláte, ako keď ich privoláte na ulici.

Lode a vlaky

4.jpg

Do mesta sa dá dostať aj loďou. Bratislavský prístav spája mesto s medzinárodnou lodnou dopravou, najmä s prepojením zo Severného mora do Čierneho mora cez kanál Rýn-Mohan-Dunaj. Okrem toho turistické linky premávajúce v bratislavskom prístave zahŕňajú trasy na Devín, do Viedne a ďalších miest.

Ponuky 365 vám prináša všetky zľavové katalógy vašich obľúbených obchodov na Slovensku. Ak cestujete po krajine, budú vám skvelým pomocníkom, aby ste sa vyhli nadmerným výdavkom. Choďte do toho!

REKLAMA

Ponuky 365 Copyright © 2024 Ponuky 365. Všetky práva vyhradené. Je zakázané kopírovať alebo rozmnožovať texty bez predchádzajúceho písomného súhlasu. Fotografie výrobkov, obrázky a letáky slúžia len na ilustračné účely. Zvýhodnené ceny pochádzajú od oficiálnych predajcov, ktorí sú uvedení na tejto webovej stránke. Ponuky sú platné od príslušného dátumu a do dátumu skončenia platnosti alebo do vyčerpania zásob. Účel tejto stránky je informatívny a nemožno ju použiť na nárokovanie výrobkov. Ceny sa môžu líšiť v závislosti od miesta.